Danskurs for vuxna

Danskurs för vuxna i Falun, Borlänge, Leksand och Säter!

Ett par dagar i veckan fylls lokalerna på Sinclairs dansskola i Falun Borlänge Leksand Säter av glada, förväntansfulla dansare. Skillnaden från övriga danskurser är att de här dansarna är vuxna som har kommit till dansskolan för att lära sig att dansa på riktigt. En del har dansat som yngre men många är nybörjare. 

Boka danskurs för vuxna- klicka här

“Hela jag började må så mycket bättre när jag hittade tillbaka till dansen.” , säger Anna Lindgren, 40 år, som går danskurs på Sinclairs. ”Så mycket glädje och så lite prestationsångest.”

Konceptet med danskurser för vuxna som kallas Dance Moves 30+ och 50+ startades av Ted Heikura, VD för Sinclairs dansskolor. Det var ett led i att förenkla för alla de vuxna som ville dansa och som sökte sig till dansskolan men inte riktigt kände sig hemma i det befintliga danskurserna där många barn och ungdomar går. “I och med danskurserna för vuxna kan man anmäla sig i den grupp där man känner att man hör hemma” säger Ted. “Det är inte alls låst till en persons faktiska ålder utan är snarare en indikation på hur svår koreografin är och hur snabbt man går framåt. Vi har både 18- och 60-åringar som går danskurs för vuxna 30+ och känner att de hittat rätt.”

“Våra danskurser för vuxna är kanske de mest uppskattade som vi har på dansskolan.”
säger dansläraren Charlotte Sinclair och fortsätter “Jag har alltid älskat att undervisa och dans är min passion. Men detta att få ha en danskurs med vuxna det ger en helt annan dimension till mitt arbete, det är så kul!”.

En av nycklarna till att danskurserna för vuxna är så populära tror Charlotte är att det är riktiga danskurser och inte danspass som finns på många gym. Man lär sig en dans och får jobba på teknik och utövande, inte bara flås. Och att det är en grupp vuxna personer i liknande åldrar som är densamma varje vecka ger också en gemenskap som man inte hittar på ett aerobicpass. 

“Danskursen för vuxna har gett mig så mycket glädje”, säger Åsa Hultén, 52 år som dansar på Sinclairs. ”Den positiva respons och uppmuntran vi ger varandra i gruppen är unik. Den får jag inte på min vanliga träning.” 

Fyra gånger om året startar nya danskurser för vuxna på Sinclairs dansskola i Falun, Borlänge och Leksand. Förutom danskurserna som kallas Dance Moves 30+ och 50+ som dansar en kombination av disco, hip hop och jazz alternativt Latin Ladies med latinamerikansk inriktning finns också danskurser för vuxna i klassisk pardans. För den som inte har möjlighet att dansa varje vecka finns Dance Fitness.

Att dansa har många fördelar, både för kroppen och huvudet. Hanna Poikonen, forskare inom neurologi vid Helsingfors universitet, har skrivit en avhandling som visar att dansandet är positivt för fysiken och den mentala hälsan. Forskningen visar att dans som fritidssysselsättning och motionsform, inte bara är rolig, utan även nyttig. Tack vare rörelseformens kreativa inverkan på hjärnan, kan till exempel demens undvikas om man ägnar sig åt att dansa eftersom aktiviteter av det här slaget visar sig vara bra för minnet.
Även Eva Bojner Horwitz, som forskat om dans i tjugo år, beskriver hur dansen på olika sätt kan bidra till ökad empati och livskvalitet samt kan påverka inlärning och minska smärta.

Sinclairs Dansskola har funnits sedan 1997 och är en av de ledande dansskolorna i Sverige. Genom åren har tusentals dansare börjat sin karriär på Sinclairs som undervisat många svenska och nordiska mästare samt representanter för Sverige vid EM och VM. Alla Sinclairs dansskolor är certifierade medlemmar i Sveriges Dansorganisation, SDO, vilket även ger möjlighet för eleverna att tävla i Swedish Dance League. Certifieringen innebär, förutom att dansskolan uppfyller SDOs högt ställda krav på lokaler och tydlighet vad gäller utbud, regler, priser och försäkring att en majoritet av personalen är utbildad. Vidare ska en dansskola för att bli certifierad uppfylla lagkrav som systematiskt arbetsmiljöarbete, systematiskt brandskyddsarbete samt ha en upprättad likabehandlingsplan.

Danskurser for vuxna
Danskurs Vuxna
Danskurs Vuxna Falun Borlange Leksand
Boka danskurs för vuxna- klicka här