Lite kort om tävlingar

Att tävla i dans är ett roligt sätt att utvecklas, samtidigt som du lär känna nya vänner över hela landet och får chansen att utmana dig själv.

Sinclairs är den ledande dansskolan i Sverige på tävlingsdans. Ingen annan skola har dansare på högsta nivå i alla discipliner.

Du kan tävla i disco, hiphop, pardans, artistic ballroom eller konstnärlig dans i singel, par eller grupp. Du använder koreografin du lärt dig på din danskurs eller tar en privatlektion och får en egen, tävlingsanpassad koreografi. Vill du tävla grupp eller i konstnärlig dans måste du dock ta privatlektioner då det kräver mer specialanpassade program.

När du börjar tävla startar du i bronsklass och jobbar dig sedan uppåt i svårare klasser. Det finns också olika åldersindelningar.

Klädreglerna ser olika ut beroende på disciplin men gemensamt är att skor är obligatoriskt. Dansar du par eller grupp ska även kläderna matcha varandra så att domarna kan se vilka som hör ihop. Är du osäker, rådfråga din danslärare!

Så går en tävling till

Innan tävlingen

Information via e-post och Facebook

Information om kommande tävlingar sprider Sinclairs via e-post till den som är anmäld på respektive tävling. Varje Sinclairs-skola har också en facebook-grupp för sina tävlingsdansare. Den är bra för dansare och föräldrar att vara medlem i då det ofta är där ”sista minuten information” meddelas.
Sök på respektive dansskola och tävlingsdansare. Ex: Sinclairs Göteborgs Tävlingsdansare.

Tag med:

  • Säkerhetsnålar för att kunna sätta fast nummerlappen på kläderna
  • Vattenflaska
  • Matsäck eller pengar till mat
  • Kläder och skor att tävla i

Du anländer till tävlingsarenan i god tid (minst 1h) innan tävlingen börjar och anmäler dig till Sinclairs lagledare och hämtar där ut din nummerlapp. Lagledarna finns vid Sinclairs lagledarbord och har du frågor under dagen är det i första hand till dem du vänder dig.

Sedan byter du om, värmer upp, stretchar samt går igenom din koreografi så att du är redo för tävlingsgolvet. Sinclairs anordnar vanligtvis gemensam uppvärmning. Tid för denna meddelas när du hämtar ut din nummerlapp. Vill du att någon av lärarna ska titta när du kör igenom din koreografi och ge tips och råd på plats innan tävlingen börjar får du själv komma fram och be om detta.

Under tävlingen

När tävlingen sätter igång gäller det att lyssna. På din nummerlapp har du inte bara ditt nummer utan också vilket klass du tävlar i, vilka ronder och på vilket golv du ska dansa. Se till att vara redo att gå ut på golvet med god marginal så att du slipper stressa.

När det är dags för din klass och ditt nummer ropas upp går du ut på golvet, inväntar musiken, dansar och när musiken slutat tackar du och går av golvet. Du dansar i ca 1 minut i omgångar av max 13 dansare per golv. Vill du ha feedback efteråt gäller även här att du själv söker upp lagledarna och frågar.

Resultaten kommer upp på en storbildsskärm . Står ditt nummer med har du gått vidare till nästa rond. Oftast finns något som kallas Andra chansen vilket innebär att du får en till möjlighet att gå vidare .

Kan du av någon anledning inte medverka eller fortsätta en påbörjad tävling är det viktigt att du meddelar lagledarna detta så snart som möjligt så att de kan meddela tävlingsledningen. Föräldrar eller dansare får inte kontakta arrangör och tävlingsledningen utan all kontakt måste gå via lagledarna.  En domare får aldrig kontaktas av föräldrar, dansare eller lagledare.

Glöm inte att äta och dricka ordentligt under dagen så att du kan prestera ditt bästa.  Efter tävlingens slut säger man hejdå och åker hem.

Licens

Sinclairs är medlem i Sveriges Dansorganisation  vilket ger oss möjlighet att tävla inom det största tävlingssystemet Swedish Dance League. SDL administrerar tävlingsdansen via www.dans.se och det är där du anmäler dig till tävlingar och ansöker om licens. För att tävla behöver du en tävlingslicens hos SDL. Licensen gäller kalenderårsvis och kostar 400:-. Första gången du tävlar väljer du dock den kostnadsfria prov-licensen.

Info om hur du ansöker om licens  

Anmälan till tävling

När du har skaffat en SDL-licens är det fritt fram att anmäla till SDLs tävlingar. Anmälan till tävling  sker på ditt konto på dans.se. Under fliken MINA TÄVLINGSSIDOR väjer du ny anmälan. Observera att du anmäler till rätt Rising Star tävling.

Stockholm= Liga 3:2
Dalarna= Liga 4:1
Göteborg= Liga 1:2

Bussresor

Sinclairs anordnar gemensamma bussresor till vissa tävlingar.  
Att åka buss är ett smidigt och roligt sätt att ta sig till tävling och både föräldrar och dansare är välkomna.

Aktuella bussresor hittar du här.

Coachning

På coachingen ges möjlighet att träna på din dans och förbereda dig inför tävling. Vi erbjuder coaching för alla stilar och nivåer. Det går att anmäla till en hel period eller ta ”drop-in” . Drop-in betalas per gång.

Privatlektioner

Under en privatlektion arbetar du ensam med en lärare på det just du behöver träna på.  Du kan slipa på koreografin du redan har eller få en individuellt utformad tävlingskoreografi.

Vi erbjuder förutom enstaka lektioner också möjligheter till personlig dansträning (PDT) där du ihop med din tränare lägger upp din träning och dina mål för att få ut mesta möjliga av din dansupplevelse.

Läs mer om Privatlektioner här

Frågor och funderingar?

Har du frågor om tävlingsdans mejlar du  dessa till info@sinclairs.se eller pratar med din danslärare eller någon i receptionen. Vi har även regelbundna informationsmöten om tävlingsdans, läs mer om våra informationsmöten om tävlingsdans här.

Tävlingsinformationsmöte Online

Att tävla i dans är ett roligt sätt att utvecklas, samtidigt som du lär känna nya vänner över hela landet och får chansen att utmana dig själv.

Under mötet som tar ca 45 minuter informerar vi om Sinclairs tävlingsverksamhet inom Swedish Dance League.

Informationen riktar sig till dansare och föräldrar som är sugna på att börja tävla men också till dig som har gjort din första tävling och vill få mer information.

Mötet sker online på Google Meet

Länk och kod mejlas före mötet

Start Dag & tid Pris    
Tävlingsinformationsmöte- ONLINE
Start 15/4. Tors 18.00-19.00
15/4 Tors 18.00-19.00 Info/Boka